Turistina omassa kehossaan – Duran Duranin funk

One Quartin viimeinen Duran Duran essee on Arttu Tolosen kirjoittama. Tolonen pohtii Duran Duranin ensilevyn kaltaisen funkin kohtaloa musiikin areenalla.

One Quartin viimeinen Duran Duran essee on Arttu Tolosen kirjoittama. Tolonen pohtii Duran Duranin ensilevyn kaltaisen funkin kohtaloa musiikin areenalla.

Nick Triani

Alussa oli Gang of Four omalla tulkinnallaan funkista. Sen poliittinen radikaalius oli ilmiselvää, lyöden kuuntelijaa naamalle agitprop-sloganeilla. Gang of Four oli radikaali myös hienovaraisemmalla tavalla – funk-bändi, jonka ytimessä oli seksin ja lihallisuuden pelko. Se soitti musiikkia, jossa soi vieraantumisen aiheuttama hysteria ja misantropia.

Bändiä on kuvattu mm. näin: cock rock with the cock lopped off – kastraattifunkia.

1980-luvun alussa Gang of Four vaikutti monella tasolla kahteen eponyymiin debyyttilevyyn, joilla kartoitettiin funkrockin tulevaisuutta: Red Hot Chili Peppers ja Duran Duran. Usean lapsen vanhempana yksi suurimpia hämmästelyn aiheita on miten erilaisia lapsista tulee.

1980-luvun alussa Gang of Four vaikutti monella tasolla kahteen eponyymiin debyyttilevyyn, joilla kartoitettiin funkrockin tulevaisuutta: Red Hot Chili Peppers ja Duran Duran

Gang of Fourin Andy Gill tuotti Red Hot Chili Peppersin debyytin sotatilan vallitessa. Bändi selvästi ymmärsi faniudessaan Gang of Fourin ytimen väärin. Red Hot Chili Peppers vastasi kosmoksen heille lähettämään sähköpostiin, jossa tarjottiin kemikaalista siittimen suurennusta. Gillin valinta debyyttilevyn tuottajaksi on sekä ymmärrettävä että traaginen.

Kun Gang of Fourin piti esiintyä livenä BBC:llä, Andy Gill ei suostunut muuttamaan At Home He’s A Tourist -kappaleen kohdasta And the rubbers you hide
in your top left pocket
kondomeihin viittavaa rubbersia roskaksi: rubbish. Joidenkin mukaan levy-yhtiö EMI:n kiinnostus bändiin laimeni huomattavasti tässä kohtaa ja se alkoi panostamaan toiseen englantilaiseen funkista ja discosta ammentavaan yhtyeeseen, Duran Duraniin. Tapahtuneessa on siis pieni, mutta tahaton oidipaalinen ulottuvuus – jos tarina on totta. Ja miksi ei olisi? Ainahan ne musabisneksessä…

Funkin ja discon vaikutusta Duran Duranin debyyttiin on vaikea korostaa liikaa,mutta se kuuluu saman tutkivan, opettelevan filtterin läpi kuin Gang of Fourilla. Siinä missä Gill ja kumppanit pyrkivät tietoisesti riisumaan musiikista kaiken aistillisen painolastin, Duran Duran pyrki mallintamaan sitä. Ja mallintamiseksi se jäi, varsin konkreettisesti ihan laulujen aiheita myöten (Girls on Film), videoiden kuvastosta nyt puhumattakaan. Tämä tapa pyrkiä seksikkyyteen toi musiikkiin lihallisuutta väistävän vieraantuneen pinnan. Upean sellaisen, joka ehkä juuri verettömyyden takia vetosi teini-ikäisiin. Malli seksikkyyden avatarina on aina syvästi seksitön juttu ja kuuluu maailmaan, jossa ei lisäännytä tai tehdä mitään muutakaan sotkuista; jossa seksi tapahtuu harkittuina asentoina purjeveneen kannella tai klubin VIP-tilan baaritiskillä; jossa ihmisillä ei ole nännejä.

Funkin ja discon vaikutusta Duran Duranin debyyttiin on vaikea korostaa liikaa, mutta se kuuluu saman tutkivan, opettelevan filtterin läpi kuin Gang of Fourilla

Rytmillisiä yhtymäkohtia löytyy. Duranin debyyttilevyn a-puolen päättävä Careless Memories on ehkä paras esimerkki. Siinä kuuluu Damaged Goodsin kaiku. Groove on sukua, mutta siitä on riisuttu kaikki dissonanssi ja sovitus ei sisällä kontrolloimattomia elementtejä kuten Gillin kitara. At Home He’s A Touristin anti-disco on siivottu Planet Earthin helpommaksi triplettipohjaiseksi discosvengiksi, mutta se sama pseudotribaali jylinä tuntuu taustalla.

Samoja elementtejä voi käyttää sekä inhorealismiin että eskapismiin.

Duran Duranin debyytti ilmestyi vuoden 1981 kesäkuussa, Red Hot Chili Peppersin vuoden 1984 elokuussa. Siihen mennessä Duran Duran oli siirtynyt jo areena popin pariin, mutta palasi hetkeksi juurilleen vuonna 1986 Nile Rodgersin luotsaamaalla Notoriousilla.

Red Hot Chili Peppers voitti 1900-luvun lopun ja pippelin heiluttelusta tuli funkrockin vallitseva paradigma kalpean taidekoulufunkkailun sijaan. Me kaikki kärsimme lajimme valinnoista mm. rapmetallin muodossa. Red Hot Chili Peppersin debyyttiä voidaan hyvin pitää kyseisen genren lähtölaukauksena.

Me kaikki kärsimme lajimme valinnoista mm. rapmetallin muodossa. Red Hot Chili Peppersin debyyttiä voidaan hyvin pitää kyseisen genren lähtölaukauksena.

Mutta aika parantaa haavat. Planeetta maa jolla olemme 2000-luvun eläneet on alkanut kuulostaa enemmän Duran Duranilta kuin Red Hot Chili Peppersiltä.

Hyvä niin.

Let's talk about this

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend