Modern Sky Festival

Modern Sky Festival

Tulevana viikonloppuna 26.–27.8. juhlitaan Modern Sky -festivaalia. Ääniwallin tiloissa Helsingissä järjestettävän tapahtuman ohjelma on monipuolinen ja kansainvälinen. Festivaalin varsinainen erikoisuus on aasialaisen vaihtoehtomusiikin tuominen Helsinkiin. Kaarlo Stauffer valitsi viisi suositusta perjantaille ja Petri Poutiainen lauantaille.

Perjantai 26.8.

Zola Jesus

KLO 23.30, SKATE PARK

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Nika Roza Danilova tuntuu artistina hieman väliinputoajalta. Komeasta äänestään ja dramaattisesta musiikistaan tunnettua laulajaa ei Suomessa ole aiemmin nähty isoilla festarilavoilla, mutta maine Grimesin kaltaisena visiönäärinä tuntuu jääneen saavuttamatta. Danilova on kuitenkin julkaissut viisi täyspitkää levyllistä tasalaatuista, kevyen kokeellista elektropoppia ja herättänyt ihastusta intensiivisellä esiintymisellään. Toivoa sopii, että tuleva keikka kurottaisi kohti Dead Can Dancen kohtalokasta esoteriaa eikä Florence Welchin turpeaa radiosoundia.

Sundays & Cybele

KLO 19:30, SKATE PARK

Hokkaidossa 2004 perustetun kvartetin umpiretro psykerock soi lämpimästi ja rennosti. Tekstuureiltaan rikkaassa trippimusassa siirrytään luontevasti wah-merestä motorikimpaan rock-paahtoon. Tällaisissa bändeissä huvittaa jäsenten esikuviaan tarkempi tyylitaju.

Cuushe

KLO 21.30, SKATE PARK

Perjantaille sattuu useampi enemmän tai vähemmän meluisa rockbändi. Cuushen, eli Mayuko Hitotsuyanagin vähäeleinen, äkkiseltään vaatimattomankin kuuloinen, dream pop soi aseistariisuvan viehättävästi. Tunteellisuus puhuttelee usein säröpedaaleja enemmän.

Kids Music

KLO 18.30, MODERN STAGE

Ja taas lobbaamassa kavereiden bändejä! Johannes Leppäsen (French Films, Teksti-TV 666, Kynnet), Teemu Tannerin (Hopeajärvi, Teksti-TV 666, Kynnet, Love Sport) ja Aki Pohjankyrön (Black Twig, Love Sport, Verandan) muodostama supergroup edustaa juuri sitä ilmiötä, kun kaverukset perustavat uusia bändejä ihan vain bändinperustamisen ilosta. Yhtye tarjoaa mutkatonta indierockia, Leppäsen sanojen mukaan silkkaa kaljanjuontimusaa. That’s it.

Morphology

KLO 01.45, SKATE PARK

Michael Diekmannin ja Matti Turusen muodostaman duon elektroninen tanssimusiikki kuplii acidia luottaen Detroit-teknon perinteeseen. Tumma äänimaisema nyökkäilee Drexciyan ja Juan Atkinsin suuntaan, mutta pelkästä kulttuuriperinnön vaalimisesta ei ole kyse. Illan päätteeksi Morphologyn setti noussee arvoon arvaamattomaan.

Lauantai 27.8.

Eyedress

KLO 23.30, SKATE PARK

Muutama vuosi sitten viljeltiin paljon termejä kuten witch house, hypnagoginen pop tai chillwave. Näiden termien alle oli tapana asettaa miltei mitä tahansa musiikkia, jossa oli lo-fi-henkisiä syntikkamattoja ja jonkinlainen suhde 80–90-lukujen VHS-estetiikkaan. Filippiiniläinen Eyedress tekee musiikkia, jolla on kytkös edellä mainittuihin mikrogenreihin, mutta jonka parhaimmat teokset ilmentävät kuumeista, sekavaa ja jokseenkin psykedeelistä olotilaa, joka saattaa iskeä ahtaissa miljoonakaupungeissa tai silloin kun olet nuori.

Shao

KLO 01.30, SKATE PARK

Ennen Dead J -nimellä musiikkia tehnyt Shao on Kiinan merkittävämpiä moderneja aristeja. Teknon, industrialin ja noisen välimaastoista unenomaisiin fragmentteihin ja hetkelliseen valoisuuteen yltävä musiikki tuntuu kuvaavaan tunne-elämän tyhjiöitä ja kaikenlaisen poissaolon eri ilmentymiä, ja juuri sen takia se koskettaa ja puhuttelee. Toisaalta Shaon läntisen ja itäisen kulttuurin välissä sijaitsevaa minimalismia on julkaistu esimerkiksi Berliiniläisen Tresor-levy-yhtiön kautta.

Breanna Barbara

KLO 19.15 SKY STAGE

Festivaali ei ole unohtanut myöskään laulaja-lauluntekijä-perinteen uudempia edustajia. Yhdysvaltalainen Breanna Barbara erottuu lukuisista folk-artisteista sillä, että hänen musiikkinsa on läheisemmässä kosketuksessa nimenomaan bluesiin. Mukana on myös okkultistisia sävyjä, mutta ennen kaikkea vaikutuksen tekee hänen syvältä viiltävä lauluäänensä.

Gretel’s Moonlight Motel

KLO 17.30 SKY STAGE

Gretel Kiviojan luotsaaman yhtyeen keikat ovat nousseet puheenaiheeksi niin kaduilla kuin somessakin. Kouvolalaisbändi operoi vaihtoehtorockin ja autotallimeiningin hengessä, mutta persoonallisuus tulee siitä mistä pitääkin: hyvistä biiseistä.

DJ Fitz

KLO 01.30 SKY STAGE

DJ Fitzin eklektiset setit koostuvat psykedeelisen musiikin eri ilmentymistä: hän kaivaa ohjelmistonsa ympäri maailmaa, eri ajoilta ja eri kolkista. Irlantilainen musafriikki on kaivanut aikaisempiin setteihinsä helmiä niin turkkipsykestä kuin suomihämyilystäkin, ja luultavasti myös lauantaiyö sisältää eksoottisia ja hämmentäviä käänteitä.

Modern Sky -festivaali Helsingissä Ääniwallissa 26.–27.8.

www.modernskyfestivalhki.com

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend