Modern Sky Festival 2016, Perjantai

Kaarlo Staufferin raportti Modern Sky Helsinki -festivaalin perjantailta Ääniwallista.

Kaarlo Staufferin raportti Modern Sky Helsinki -festivaalin perjantailta Ääniwallista.

Modern Sky Festival

Modern Sky Festival

Elämästäni katosi tunti. Seurasin ajan kulkua kahvilassa Karhupuistossa itäeurooppalaisen ystäväni läppärin näytöltä. Kellon lähennellessä puoli kuutta nappasin takkini ja lähdin kävelemään kohti Vallilaa. Lähestyessäni Modern Sky -festivaalin tapahtuma-aluetta, Ääniwallia, tarkistin kännykästäni olisiko kukaan soittanut. Kello näytti seitsemää! Niinpä tietysti, ilmankos kahvilassa aika tuntui niin venyneeltä. Saapuessani sisään illan ensimmäinen esiintyjä, Kids Music, pakkasi soittimiaan päälavalla. Hikiset miehet puhkuivat intoa. Keikka oli sujunut hyvin, toisin kuin oma sisääntuloni.

Festivaalialue jakaantui neljään lavaan. Päälavana toimi suuren tilan Modern Stage, toiseksi suurimpana skedeparkkiin pystytetty Skatepark Stage. Ulkona terassilla soi chillejä dj-poimintoja. Alue oli siis kompakti ja selkeä. Japanilainen psykerock-bändi Sundays & Cybele aloitti soittonsa puoli kahdeksan aikaan Skateparkin puolella. Yhtyeen ulosanti oli perinnetietoista ja rentoa, mutta samalla kovin riskitöntä. Hapokas jamimusa puuduttaa helposti, mutta onneksi kvartetilla oli muutama oikein pätevä sointukierto ja melodiakoukku takataskussa. Hippie Shake Recordsin asiakkaalta näyttäneen basistin laivamuusikkomainen ammattitaito kuitenkin hirvitti: viides kieli helvettiin ja plektra käteen!

Bo Ningenin noiserockiksi markkinoitu tykittely kuulosti Boredomsin sijaan suoristetulta Mars Voltalta. Laulajabasistin sarjatuliaseella ammutuissa lauluissa ja yhtyeen eksaktissa action-rockissa oli energiaa ja imua. Strobovalojen vangitsemat, silmänräpäyksen mittaiset stillit lavalla hilluvista muusikoista olivat komeaa katseltavaa.

Rock on rajaton riemu! Rock on showta! Rock on larppia! Suhtautumiseni ulkomaillakin ahkerasti keikkailleen K-X-P:n transsimusiikkiin ei ole täysin ongelmaton. Paperilla bändin musiikki näyttäisi sijoittuvan jonnekin La Düsseldorfin ja Vatican Shadow:n välimaastoon. Päälavan miehittäneen aktin musiikki jumputti kuitenkin kuin Rammstein design-viikoilla. Yleisö tuntui antautuvan rytmin vietäväksi, ja mikäs siinä, jos tarjolla on kunnon show sisältäen okkultistishenkisiä taustavisuaaleja, tarkasti leikkautuvia valoja, huppupäisiä soittajia ja Jyrki 69:ltä napattuja kapulointimaneereja.

K-X-P:n raskassoutuisen rytmittelyn päälle Cuushen pikkusievä dream pop kuulosti varsin raikkaalta. Kevytelektroninen äänimaisema ja 2000-luvun alun Röyksoppia muistuttava visuaalinen ilme ovat tietenkin aika monta kertaa testattuja jippoja, mutta jotakin vetoavaa Mayuko Hitotsuyanagin kokonaispaketissa oli. Voi kun vielä jaksaisi panostaa ihan siihen kaikkein tylsimpään, biisinkirjoitukseen.

Rock on rajaton riemu! Rock on showta! Rock on larppia! Bo Ningenin noiserockiksi markkinoitu tykittely kuulosti Boredomsin sijaan suoristetulta Mars Voltalta. Laulajabasistin sarjatuliaseella ammutuissa lauluissa ja yhtyeen eksaktissa action-rockissa oli energiaa ja imua. Strobovalojen vangitsemat, silmänräpäyksen mittaiset stillit lavalla hilluvista muusikoista olivat komeaa katseltavaa. Aikoinaan japanilaisista bändeistä erityisesti Koenjihyakkeita ja Ruinsia kuunnelleena aloin pohtia, voisiko Bo Ningenin rocksekoilu olla vieläkin astetta kreisimpää.

Zola Jesus aloitti keikkansa puoli kahdeltatoista Skate Parkissa. Pienempi lava yleisön tasolla loi puitteet intiimille tunnelmalle ja vuoropuhelulle. Nika Roza Danilovan kohtalokas nostatuspoppi täytti salin ja kaikki tuntui olevan päällisin puolin kohdallaan, mutta jokin mätti keikan hengessä. Danilova on ammattitaitoinen artisti, joka tavoittelee suurta auraa. Karismaattisesta olemuksestaan huolimatta Danilovalla on sama ongelma kuin useilla näyttelijöinä kunnostautuneilla muusikoilla: maneerisuus ja ulkoaopeteltu dramaattisuus. Lyhyen, otsatukkaisen ja haikeakatseisen Hitotsuyanagin seuratessa Danilovan itsevarmaa esiintymistä lavan vierestä en voinut olla ajattelematta asetelmaa, jonka nämä kaksi artistia olisivat muodostaneet, jos olisivat nuorena sattuneet opiskelemaan samassa high schoolissa.

Perjantaipäivä tarjosi esimerkiksi Flow-festivaaliin verrattuna mukavaa väljyyttä ja mutkattomuutta.

Aikoinaan viimeinen naula post-rock-diggailuni hauta-arkkuun oli Godspeed You! Black Emperorin odottamaton keikka Kulttuuritalolla 2012. Japanilainen Mono ei kuulu genren keksijöihin, mutta pioneeriksi sitä voi luonnehtia pitkän uransa puolesta. Päälavalle raahautuneen muusikkokaartin olemus oli mukavan romuluinen. Romuluinen oli myös yhtyeen soundi, joka oli kaukana vaikkapa Explosions in the Skyn hiotusta kuulaudesta. Monon ongelma on liika luottamus vanhaan tuttuun draaman kaareen: pelkistetystä ja herkästä kohti suuria äänimassoja. Hienoa tunnelmointia, ei siinä mitään, mutta suhteeni post-rockiin pysyy silti entisellään, eli pyöräytän Slintin Spiderlandin levylautasella sen pari kertaa vuodessa.

Morphologyn aloittaessa puoli yhden jälkeen yöllä oli festivaalialue enimmäkseen tyhjentynyt. Sääli, sillä duon perinnetietoinen teknomusiikki tarjosi oivan kontrastin usealle patetiaan kallellaan olleelle artistille. Sinänsä Morphology oli ehkä väärässä paikassa väärään aikaan, sillä eikö tämänkaltainen musiikki kuulu omiensa joukkoon klubeille elektronnälkäisen yleisön pariin? Modern Skyn tapauksessa duo näytteli illan viimeisen dj:n roolia tuottaen taustamusiikkia jatkobileiden koordinoinnille ja yleiselle poistumisaallolle. Äh.

En tiedä järjestetäänkö Modern Skyta ensi vuonna, mutta jos järjestetään, toivon järjestävältä taholta rohkeampia artistivalintoja. Modern Sky on jo aika mones alternativemusiikkiin keskittyvä festivaali tänä kesänä, ja pelkästään siksi, varsinkin näin alkusyksystä, sen pitäisi pystyä perustelemaan olemassaolonsa paremmin. Perjantaipäivä tarjosi kuitenkin esimerkiksi Flow-festivaaliin verrattuna mukavaa väljyyttä ja mutkattomuutta, halvempaa alkoholia ja artistien puheiden mukaan ilmeisen mainion backstagen.

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend