GEA – Elämä on suurista haasteista huolimatta kaunista

"Arvasin jo etukäteen, että työskentely kokeneen tuottajan kanssa opettaisi minulle paljon. Mutta oppia on tullut aivan eri asioista kuin mitä odotin".

"Arvasin jo etukäteen, että työskentely kokeneen tuottajan kanssa opettaisi minulle paljon. Mutta oppia on tullut aivan eri asioista kuin mitä odotin".

Kansainvälistä uraa rakentavan GEAn ensimmäisen singlen oikeudet osti Netflix. Hänen uusinta singleään työstettiin kanadalaisen tuottajalegendan kanssa neljässä eri maassa.

 

1. GEA miltä tuntuu uskaltaa?

Se tuntuu siltä, kun kaikki vesi ja energia itsessä virtaa vapaana eikä jumitu mihinkään esteisiiin. Uskaltaminen on minulle ehkä siksi ominaista, tykkään virrata vapaasti.

Uskalsin jo pienenä tyttönä. Minut vietiin konservatorion pääsykokeisiin viisi-kuusivuotiaana. En oikein ymmärtänyt miksi olin siellä. Se oli kuin kohtaus Billy Elliot elokuvasta: kultturelli ja tuima raati istui puolikaaressa uljaan flyygelin ympärillä. “Osaako se soittaa?” he kysyivät äidiltäni. Äitini vastasi: “Ei osaa”. “Kyllä osaan”, vastasin. Kävelin flyygelin luo, istuuduin sen nahkaiselle penkille ja soitin ainoan kappaleen, jonka tiesin. Siinä oli kolme säveltä. Olen jälkikäteen miettinyt, että heille ei jäänyt varmaan muuta vaihtoehtoa kuin valita minut oppilaaksi.  En muista yhtään tilaisuutta, jonka olisin jäänyt käyttämättä.

2. Kappaleesi Followers soi Netflix-sarjassa. Minkälaisia tunteita se sinussa herättää?

Ei sitä pysty ihan täysin ymmärtämään ja käsittelemään vieläkään. Pintapuolisesti tuntuu todella hienolta, varsinkin kun kappale sopii teemaltaan ja viestiltään täydellisesti siihen kohtaan sarjaan, jossa se soi. Kyseisessä kohtauksessa äiti itkee muistellessaan aikaa, jolloin poikansa sai pitkän vankeustuomion. Followersissa käsitellään ehdotonta rakkautta, äidin näkökulmaa siihen ja sitä, että rakkaus on vapaana kulkeva virta, emme omista sen kohteita, emmekä voi heitä loputtomasti suojella.

3. Olet keikkaillut isoilla festareilla ulkomailla. Kerro ikimuistoisimmasta live-kokemuksestasi?

Oi niitä on monia!

Mahdollisuus soittaa buddhalaisessa temppelissä avojaloin lohikäärme maalauksen alla Juhla yanesen sakaue festivalilla on sellainen, jota ei ihan heti pääse kokemaan uudestaan.

Japanissa sattui myös hauska kommellus yhdellä klubikeikalla. Minulla oli lapinrumpu, johon oli sinitarralla kiinnitetty pieni mikrofoni ja mikrofonista tulevaan rummun soundiin oli liitetty efekti soundin tummentamiseksi. Ensimmäisen kappaleen aikana rummutin sen verran vimmatusti, että mikki oli huomaamattani tippunut ja tarttunut sinitarralla kenkäni pohjaan. Kappaleen loputtua laitoin rummun pois aloittaakseni seuraavan kappaleen, mutta rummutus jatkui vaan.

Japanilainen yleisö on hyvin käyttäytyvää ja kunnioittavaa. Koin tukalia hetkiä selvitellessäni heidän hiljaisten ja kärsivällisten katseiden edessä sitä, että mikä kummitus soittaa rumpua. Kiertue managerina toiminut ystäväni ryntäsi lavalle ja hetken aikaa tilanne oli aika kaoottinen. Lopulta tajusin, että rummun mikki on kengän pohjassa kiinni.

4. Myöhemmin julkaistava albumisi “Call for a Snake” on tehty huipputuottaja Chris Birkettin kanssa. Miltä yhteistyö on tuntunut?
Chrisin kanssa työskentely oli aluksi jännittävää.

Kun hän saapui Suomeen, tulimme kotiini kuuntelemaan demoja ja suunnittelemaan biisien tuotantoa. Mua hävetti yhtäkkiä tosi paljon ne demot. Asiaa ei tehnyt helpommaksi se, että musikaalinen koirani ajatteli Chrisin tulleen arvioimaan hänen taitojaan ja hän huusi jokaisen biisin mukana. Yleensä Nalle laulaa nätisti ja nuotilleen, mutta kun hän oli kansainvälisen tuottajan edessä, niin laulu meni epävireiseksi karjumiseksi. Chris totesi hänelle, että jos noin kovasti haluat laulaa, niin pitäisi pysyä paremmin nuotissa.

Jännitys ja häpeä karisivat kuitenkin nopeasti ja Hailuotoon päästyämme se oli jo kokonaan poissa. Työstimme levyä hyvin rauhallisissa ja kunnioittavissa tunnelmissa.

Arvasin jo etukäteen, että kokeneen tuottajan työskentely opettaisi minulle paljon. Mutta oppia on tullut aivan eri asioista kuin mitä odotin. Koronan takia olen ottanut paljon enemmän tuottamisvastuuta itse. Lähetin tällä viikolla Chrisille kolmisenkymmentä itse tuottamaani instrumentaaliraitaa. Työnjakomme on muodostunut sellaiseksi, että Chris tuo biiseihin sellaisen isojen lavojen soundin ja minä hinkkaan yksityiskohtia. Opettelin eristyksen aikana myös tekemään elektronista musiikkia ja äänimaailmaa itse. Se on avannut minulle aivan uusia taiteellisia ulottuvuuksia.

Olen kiitollinen koronalle siitä, että se toi mukanaan mahdollisuuden äänittää laulut Oona Kaparin kanssa. Oonan kanssa työskentely on ollut unelmani pitkään ja olemme onnistuneet yli odotusteni. Chris on ollut lauluraitoihin todella tyytyväinen. Kaiken kaikkiaan tuntuu, että tässä tuotannossa ovat roolit ja tavat työskennellä loksahtaneet hyvin paikoilleen.

5. Minkälainen on biisintekoprosessisi?

Kutsun biisintekoprosessiani divine downloadiksi. Menen pianolle ja alan hakea mielenkiintoista kuviota. Jos sellainen rupeaa avautumaan, niin laulan päälle melodian. Kaikki peruselementit tulevat kerralla ja nopeasti – musiikillinen ranka, laulumelodia ja lyriikat. Biisinteko on minulle kanavointia. En päätä itse mistä aiheesta ja minkälaisia kappaleita teen. Joskus kappaleiden merkitys ja sanoma ei heti aukea minulle itsellenikään.

Edellisen EP:n kappaleista Snow on sellainen. Kun teen elektronista musiikkia metodini on enemmän tietoinen. Edelleenkin kappaleiden aiheet ja tunnelmat tulla tupsahtavat ilman, että osallistun niiden valintaan. Mutta kun löydän  mielenkiintoisen musiikillisen teeman, äänimaiseman tai riffin, alan etsiä siihen soundeja ja elementtejä paljon enemmän tarkoitushakuisesti. Olen siinä musiikissa enemmän tuottajan roolissa.

6. Mitä tunnet nyt?

Nyt tuntuu tosi ihanalta, kesäiseltä ja helpottuneelta. Uuden levyn biisit olivat jo demo-vaiheessa hyvin erilaisia kuin aiempi tuotantoni. Jokin iso virta lähti liikkeelle, kun lopetin vanhan urani ja annoin itselleni luvan keskittyä olemaan taiteilija. Chrisin kanssa biisit kehittyivät myös soundillisesti eri suuntaan kuin mihin fanit ovat tottuneet. Ensimmäisen sinkun julkaisu jännitti siksi paljon.

Palaute on ollut tosi ylistävää niin uusilta kuin vanhoilta kuuntelijoilta. Sinkku on ollut nyt maailmalla viikon ja sen videota on katsottu ensimmäisen viikon aikana yli 15000 kertaa. Se sai minut niin kierroksille, etten saanut nukuttua kahteen yöhön.

Olen koittanut opetella siihen, että omaan musiikkiin liittyvät positiiviset ja negatiiviset tunteet pysyisivät jossain mittakaavassa, mutta ne eivät näköjään koskaan pysy.

 

GEAn uusin single Despite julkaistiin 12.6.2020.

Kotisivut

Instagram

Facebook

Let's talk about this

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend