Elina Valkean ensisingle Allegoria soi kuulaana ja runsaan polveilevana. Kappaleesta kuulee tekijänsä monipuolisen otteen musiikkiin. Tämän kertaisessa soittolistassa Elina avaa biisejä oman inspiraationsa lähteeltä.

1. Björk – Jóga

Tämän biisin julkaisuaikoina syntyi esikoispoikani. Samaistuin vahvasti biisin raadollisen kauniiseen kuvaan äitiyden väkevästä ja riipaisevasta hälytystilasta, josta kuvittelen sen nimensä perusteella kertovan. Valitsin tämän kappaleen vakiovastaukseksi taannoin, kun joku kysyi mikä on maailman kaunein biisi. Homogenic albumin jousisovitukset ovat upeita, melodisesti yllättäviä. Orgaanisen soundin yhdistäminen elektroniseen toimii mielettömän kauniisti.

2. Sigur rós – Untitled (”Vaka”)

Sigur rósin musiikki on minulle lohtu- ja voimamusiikkia,
jonka merkityksen ymmärsin kauheana yönä, kun odotin kohtuuni kuolleen lapseni synnytyksen käynnistymistä ja voin todella pahoin. En keksinyt mitään muuta musiikkia jota olisin tuossa hetkessä halunnut kuunnella. Syksyllä 2018 julkaistava sinkkuni Surulaiva kertoo mm. tuosta kokemuksesta. Äskettäin minulle valkeni, että Vaka on Sigur rósin rumpalin tyttären nimi. Musiikin mystisiä ulottuvuuksia…

3. Radiohead – All I need

Tähän bändiin tutustumiseen tarvittiin rakastuminen
Radioheadin suureen faniin. Aikanaan kurssikaverini intoilivat Karma Police levystä. Silloin jotenkin pelkäsin levyn biisien tunnelmaa. Se oli outoa. Musiikki kuitenkin herätti mielenkiintoni ja toivoin, että oppisin joskus ymmärtämään sitä. Elämäni rakkaus johdatti minut Radioheadin musiikkiin.
Yksi merkittävä rakkautemme symboli on biisi – All I need vaikka sen sanat eivät suoraviivaisesti aukaekaan rakkauden ylistyslauluna. Niissä on tulkinnanvaraa…

4. Muse – Resistance

Tältä bändiltä olisin voinut valita vaikka kuinka monta
biisiä. Rakastan yhtyeen omaleimaista ja silti pop/rockin peruskaavoihin mahtuvaa ilmaisua. Yhtyeen lauluntekijä Matthew Bellamy on mielettömän taitava pianisti ja hän yhdistelee klassisen musiikin aineksia mielenkiintoisella tavalla rock-musiikkiin. Chopin on hänelle, kuten minullekin yksi suurimmista esikuvista klassisen musiikin puolelta. Tämän biisin sanomaan uskon vahvasti ja ajattelen samoin. Rakkaus on vastarintamme maailman julmuuksia vastaan ja lopulta ainoa mikä oikeasti toimii.

5. Mew – Zookeepers boy

Mew on keijukaismusiikkia ja Zookeepers boy on ihana biisi, jonka sanat ovat “Mewimäisesti” surrealistiset. Sanoja kuvaavat ihanasti keikoilla nähtävät surrealistiset videot, joissa juoksevat kirahvit, nuket ja muut satumaiset asiat. Ne vahvistavat unenomaisia mielikuvia ja tunnelmaa. Näin Mewin ensimmäisen kerran livenä Ruisrockissa 2009. Itkin vuolaasti koko keikan ajan onnesta ja elämän kauneudesta. Seuraavan illan Slipknotin konserttikokemus oli ihan toisella tavalla maata järisyttävä.

6. Tori Amos – Blood roses

Tori Amosin musiikki kaikkineen on ollut inspiroivaa. Pianon monipuolisuus instrumenttina Tori Amosin biiseissä on vaikuttavaa. Albumilla Boys for Pele Amos sekoittaa popmusiikkiin muun muassa barokkiajan klassisen musiikin piirteitä. Blood roses biisissä cembalo kuulostaa ihanan rockilta. Tykkäsin musiikkiopistossa tosi paljon cembalosta instrumenttina ja Bachin musiikki on ihan ykköstä. Treenasin soittamaan Boys for Pele albumin biisejä opiskeluaikoina. Levyllä soi taustalla myös ihania jousia ja vaskipuhaltimia.

7. Jean Sibelius – 5.sinfonia

Tähän ei kyllästy koskaan. Täydellinen biisi. Ylistyslaulu luonnolle.

8. Bedrich Smetana – Moldau

Tämä oli ensimmäinen klassisen musiikin biisi lapsuudestani jonka muistan tehneen pysyvästi vaikutuksen. Rakastin tämän kappaleen kauniita melodioita ja slaavilaista surumielistä tunnelmaa. Kappaleen visuaalisus ja tarinallisuus kiehtoivat.

9. Skunk Anansie – Weak

Siinä on voimaa! Vedin yhtenä kesänä pelkkää Sunk
Anansieta vuosia sitten bändin kanssa. Sitä oli ihan valtavan hienoa laulaa. Siinä on niin raakaa voimaa. Tämän biisin nimi kertoo paljon siitä voimasta. On voimaa uskaltaa olla heikko ja
haavoittuvainen. Yhden keikan jälkeen tuli yleisöstä kuulija ja laittoi vaivihkaa 20 markkaa kouraani ja sanoi, että ”Susta kuullaan vielä!”

10. Red Hot Chili Peppers – Parallel Universe

Californication albumi kolahti kokoanisuudessaan. Siinä vetosi jokin lastenlaulumainen yksinkertaisuus melodioissa ja yhteen pelaavat hienot kitara ja bassoriffit, letkeys ja valo ja funkimainen roisius. Esitimme bändin kanssa pelkästään tämän albumin biisejä samana kesänä kun levy ilmestyi. Olin viimeisimmilläni raskaana ja melkoinen näky estradilla. Espan lavalla paljas pyöreä vatsa herätti lähes yhtäpaljon huomiota, kuin RHCPn vaikuttava esiintyminen pelkissä tennissukissa. Silloin vatsassani ollut poikani kertoi minulle viime viikolla mitä Californication tarkoittaa. Hmmm…jos olisin tiennyt… Uusi sukupolvi tiedostaa…

11. Yona – Lintu

Kuulin tämän biisin Sideways festareilla 2015 samana vuonna kuin P.J.Harvey oli siellä. En tuntenu Yonaa entuudestaan. Hän esiiintyi Teurastamolla. Tämä biisi oli häkellyttävän kaunis livenä. Maaginen! Se on upea myös levytettynä. Miten kauniisti voikaan sanoa sen miten rumalta kaikki tuntuu. Mieletöntä!

12.P.J. Harvey – We float

Koko albumi on huikea ja herättää ihan mielettömän citykaipuun ja tarpeen päästä klubeille. Ah! Mitä raakaa voimaa!!! Ja miten yksinkertaista. We float ei ole albumin tykein biisi, mutta se on kaunein ja ihanan leijuva nimensä mukaan. Ja sanoma: Take love as it comes! Puhuttelee minua.

13. Anna Järvinen & Olavi Uusvirta – Nuori ja kaunis

Tämä biisi koskettaa syvästi hienon sanoituksen, kauniin sävellyksen ja upean sovituksen yhdistelmänä. Olen tehnyt ikäni töitä nuorten ihmisten kanssa ja jotenkin tässä biisissä juuri se nuoruuden kipeys, kaipaus ja kauneus kiteytyvät hienosti. Anna Järvisen tulkinta on ihanan viehko.

14. David Bowie – Looking for water

Se johtuu siitä, että tapasin David Bowien tämän levyn kiertueella Hartwal Areenalla. Olin töissä roudareitten keittiössä ja Bowie tuli sinne koko bändinsä kanssa syömään. Bändin hyvä fiilis oli koskettavaa ja se miten Bowien ympärillä oli ihmeellinen hehku. Lähtiessään ruokalasta David joutui kääntymään puoleeni, koska ei löytänyt tietä ulos keittiöstä ;). Looking for water on hieno biisi Reality albumilta. Se herättelee ajattelemaan globaaleja ongelmia ja puhuttelee hienosti toistuvan minämuotoisen ajatuksen kautta: I’m looking for water, looking looking.

15. Kanye West – All of the lights

Tätä biisiä olen tanssinut Body Jamissa joka on harrastuksistani rakkain. Kanye Westillä on älyllisen ihania ideoita. Tässä biisissä yhdistyy rakkauteni hiphopiin,
Rihannaan, puhaltimiin, jousiin, elektroniseen musiikkiin, citytunnelmaan.

16. Antony and the Johnsons – You are my sister

Tämän biisin lauloimme siskoni kanssa pienimmän sisareni
häissä. Se kertoo sisarten välisestä rakkaudesta. Antonyn näkökulma biisiin seksuaalisuutensa puolesta antaa sille vielä syvemmän merkityksen puhuttaessa sisaruudesta. Sanat saavat aina kyyneleet silmiini: You are my sister and I love you. May all of your, alla of your dreams come true!

17. Nina Simone – Don’t let me be misunderstood

Nina Simone edustaa kaikkia rakastamiani naislaulajia joiden äänestä kuuluu elämä. Elämä joka ei aina kohtele kauniisti, eikä päästä helpolla. Herkkä ja hauras sielu joka kanavoi kokemuksensa lauluun, lauluun joka pitää sielun hengissä ja
väkevänä. Näihin laulajiin kuuluvat mm. Rihanna, Sia, Edit Piaf, Adele, Janis Joplin, Billie Holiday. Don’t let me be misunderstood on kaunis laulu ihmisen hyvistä aikeista ja heikkoudesta. Mutta se toive, että ne hyvät aikeet voitaisiin nähdä päällimmäisenä, eikä niitä heikkouksia ja virheitä joita
jokainen meistä elämässään väistämättä tekee.

18. Nick Cave – Mercy seat

Tästä biisistä olen tehnyt oman suomenkielisen version. Kuuntelin Nick Cavea paljon lukioikäisenä ja tämän biisin ajatus on aina koskettanut minua syvästi. Olen tehnyt töitä erityiskoulussa ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana, ja nähnyt siellä miten kovat elämänkokemukset muokkaavat ihmistä vaikuttaen vahvasti elämän suuntaan ja valintoihin.
Kuka tuomitsee ja kuka heittää ensimmäisen kiven? Asiat eivät ikinä ole mustavalkoisia.

19. Vesa Matti Loiri – Nocturne

Loirin tulkinnat Eino Leinon sanoituksiin tehdyistä biiseistä ovat kaikki mielettömän hienoja. Osaan niistä ison osan ulkoa. Eino Leinon runot ovat täydellisiä. Tämä on Leinon runoista onnellisimmasta päästä. Sitä kuunnellessa pääsee suomalaisen suven sydämeen.

20. Coldplay – Fix you

Tämä on yksi lempijoululaulujani. Se on lohdullinen. Siinä on ihanat urut ja kyyneleet jotka virtaa valtoimenaan. Se on vapauttavaa. Coldplay on ihana bändi! Viva la vida -albumilla rakastin jousisovituksia. Viva la vida on laulettu puhki työmatkoilla.

21. Dido – Here with me

Tämän biisin tunnelma kolahti heti. Mieletön samettinen sävy ja persoonallinen laulusoundi. Ihanat elektroniset elementit ja levollisuus. Didon ensimmäinen albumi on todella hieno kokonaisuus.

 

Let's talk about this

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend