Merja Yeung

Suomalainen laulaja­lauluntekijä GEA nauttii suosiosta ulkomailla. Kotimaassaan hän on vielä suurelle yleisölle tuntematon. GEAn tänään julkaistu kappale Time on ensisingle huhtikuussa julkaistavalta EP:ltä Snow.

1. Esikoisalbumisi Butterflies julkaistiin vuonna 2017, mitä yllättävää se eteesi toi?

Ehkä yllättävintä oli laaja kansainvälisten musiikkijulkaisujen positiivinen huomio. Mun musiikin tekeminen alkoi yhtäkkiä ja suunnittelematta. Yksi päivä päätin kokeilla kirjoittaa biisin ja jäin heti koukkuun. Se, että tästä syntyneestä esikoisalbumista kirjoitettiin esimerkiksi kaksi kertaa Huffington Post:ssa oli asia, jota on vaikea uskoa vieläkään. Yllättävää oli se, että näinkin voi tehdä ja unelmat voi toteuttaa, kun on valmis ottamaan riskejä. Kun meidät kutsuttiin keikalle indie-festareille Meksikoon (Festival Ajusco), kysyin järjestäjiltä monta kertaa, että oletteko varmoja tästä? Meksiko Cityssä meidät vietiin suoraan lentokentältä tähden elkein radioon, jossa minulta kysyttiin, että missä vaiheessa uraa GEA on? Vastasin erittäin hämmentyneenä: “hyvin hyvin alussa”.

2. Onko musiikintekemisen merkitys muuttunut näiden muutaman vuoden aikana?

Siitä tuli heti ilma, jota hengitän. Enemmän mietin, miten olen selviytynyt vuodet ennen sitä. Mikään ei ole ihanampaa kuin biisien kirjoittaminen ja se vaihe, kun kotona itsekseen syntynyt ranka koristellaan studiossa. Suurin muutos alkuun verrattuna on se, että minulla on jo ripaus itsevarmuutta ja luottoa omaan näkemykseeni. Olen koko aiemman elämäni ollut tosi levoton ja intuitiivisesti tiennyt, että minulla on ollut joku syy syntyä tähän maailmaan, mutta en ole löytänyt sitä. Kun aloin tekemään musiikkia, tämä levottomuus katosi.

3. Kappaleesi Time (FBP Music Group) julkaistiin tänään. Mitä haluaisit kertoa kappaleesta?

Biisi tulee hyvin lähelle omaa elämääni ja on hyvin henkilökohtainen, kuten koko tähänastinen tuotantoni. Se syntyi, kun googlasin exäni ja näin, että aika eromme jälkeen ei ollut kohdellut häntä hyvin. Kappaleen alun olen särkyneissä, aika katkeransuloisissa tunnelmissa. Kappale kuitenkin syntyy uudestaan loppua kohti ja nousee minun sydänsuruja paljon isommaksi viestiksi: olemme kaikki vastuussa omasta onnellisuudestamme ja elämämme muuttamiseksi sen mahdollistajaksi. Kappaleen koko soundi-maailmaa ei ole täysin elektroninen, vaan osa siitä on soitettu esimerkiksi Nyckelharpalla. Akustisten soittimien käyttö elektronisten elementtien kanssa antaa kappaleeseen lämpöä ja syvyyttä.

Kappaleen artwork on kuvataiteilija Susanna Sivosen teoksesta Connections, jonka hän maalasi musiikkiini New Yorkissa urani ensimmäisten keikkojen aikana. Minulla ja hänellä on vahva ystävyys ja yhteys. Olimme toisista tietämättämme luomassa yhtäaikaa aikaan ja sen rajallisuuteen liittyviä teoksiamme. Susanna suunnitteli upean veistoksen Tornion ja Haaparannan rajalle nimeltään “Läpi Aikojen” samaan aikaan, kun minä kirjoitin kappaleen Time. Olin todella onnellinen, kun hän tarjosi mahdollisuutta käyttää tauluaan Timen artworkissa.

4. Onko sinulla unelmia, joita kohti kapuat vai annatko asioiden vain tapahtua uskoen, että tulee mitä on tullakseen?

Sekä että. Uskon, että on ihan välttämätöntä mennä aktiivisesti kohti tavoitteitaan kokoajan. Mutta näin tehdessään laittaa liikkeelle sellaisia energioita, jotka puskee asioita oikeaan suuntaan myös itsestään. Esimerkiksi tavoitteenani on saada kappaleitani elokuviin ja tv-sarjoihin. Olen puhunut siitä aktiivisesti, osallistunut alan tapahtumaan, etsinyt siihen erikoistuneen julkaisijan itselleni, mutta silti ensimmäinen tilaisuus syntyi ihan muuta kautta. Sen lisäksi unelmoin siitä, että tämä julkaisu löytää oman yleisönsä ja pääsen pian tuottamaan seuraavaa koko pitkää albumia, joka on jo pitkälti kirjoitettu. Tärkein unelma on se, että saa tehdä musiikkia.

GEA kokosi vielä soittolistan Snow-EP:n soundimaailmaa inspiroineista kappaleista.

GEA esiintyy seuraavaksi 13.3. SXSW -festivaaleilla, Austinissa. Tuleva konsertti on loppuunmyyty.

Facebook 

Instagram 

Spotify

 

Let's talk about this

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend