Haastattelussa: Hilla ja Inari

Tässä haastattelussa One Quartin uudet, nuoret ja viisaat podcast-tähdet vastaavat Astrid Swanin kysymyksiin tulevaisuudesta, vaikutteista ja huumorista, sekä antavat tyyli- ja tapahtumaennustuksensa vuodelle 2017.

Tässä haastattelussa One Quartin uudet, nuoret ja viisaat podcast-tähdet vastaavat Astrid Swanin kysymyksiin tulevaisuudesta, vaikutteista ja huumorista, sekä antavat tyyli- ja tapahtumaennustuksensa vuodelle 2017.

Inari ja Hilla

Adele Hyry

Astrid Swan: Itsestään on jotenkin vaikea kertoa, mutta jos teidän täytyisi kertoa vaikka kaksi menneisyyden tärkeää vaikuttajaa/tapahtumaa ja kaksi tulevaisuuden päämäärää/haavetta, niin mitä ne olisi teille?

Hilla: Olen kotoisin Vaasasta ja 13-vuotiaana aloimme ystäväni kanssa käydä sikäläisellä Doopob-klubilla punk ja garage rock -keikoilla. Olin juuri päässyt eroon ”haluan olla samanlainen kuin kaikki muut” -vaiheestani ja uskalsin taas silittää hihamerkkejä takkeihin. Sillä tiellä edelleen vaikka paikat ja musiikkityylit ovatkin muuttuneet. Toinen vaikuttava tekijä menneisyydestä on takuulla puolen vuoden lukiovaihtoni Tukholmassa. Irroittautuminen pikkukaupungin rutinoituneesta urheilijatyttöelämästä muokkasi rakentuvaa identiteettiä niin hyvässä kuin pahassakin.

Inari: Joo, toi musiikillinen herääminen 13-vuotiaana kuulostaa erittäin tutulta! Vaihtoehtoinen musiikki antoi jotenkin vastauksia omaankin ulkopuolisuuden kokemukseen. Kuitenkin varmaan tärkein elämääni muovannut tekijä on ollut äitini kuolema ollessani 14-vuotias. Tapahtuma on jättänyt todennäköisesti jonkin ikuisen kaipauksen, joka ei ole enää niinkään aktiivinen prosessi, vaan ennemminkin osa identiteettiä. Suhde kuolemaan on ehkä myös muotoutunut erilaiseksi tämän vuoksi. Toiseksi tärkeäksi vaikuttajaksi voisin nimetä joogan, jonka aloitin ollessani 11-vuotias jännittäjälapsi. Toki jooga ikään kuin aukeni vasta myöhemmällä iällä, mutta on kuitenkin koko ajan auttanut yhdistämään mieltä ja kehoa. Nykyään jooga on integroitunut osaksi mun elämäntapaa.

H: Suurin haave juuri tässä hetkessä olisi kenties jonkun päämäärän kehittäminen itselleen. Kun täytin 20 suurin ahdistuksen aiheeni oli, ettei siihen astisesta elämästäni olisi voinut kirjoittaa kirjaa. Ainakaan mitään mielekästä. Ehkä sellaisen elämän toteuttaminen voisi olla jonkilainen tavoite. Ehkä haluan lukea ja kasvaa viisaaksi. Myös jonkinlainen arjen ja vapaa-ajan tasapainon ja elämässä viihtymisen kehittäminen on jollain listalla. Toisaalta siinä vaiheessa voisi loppua aiheet podcastista. Ja tietenkin oma koira.

I: Mun elämästä kirjoitettu kirja ois varmaan liiankin sentimentaalinen, ha! Jonkilainen päämäärä on löytää formaatti, jolla olisi optimaalisinta käsitellä ympäröivää todellisuutta ja olennaisia teemoja. Ehkä joku elokuvaessee voisi olla sellainen. Sitten tämmöinen oudompi; mun äitini puolen suvussa on useampia psykoanalyytikoita ja oon perinyt kiinnostuksen psykoanalyyttiseen ajatteluun. Toisaalta ainakin popularisoidussa psykoanalyysissa on paljon kestämätöntä feminismin kannalta. Olenkin hieman kieli poskessa todennut haluavani ”queeriyttää” psykoanalyysin, jossa on mun mielestä paljon hyvää. Uskallus tarkastella omaa alitajuntaa voisi tehdä hyvää monelle! Toki myös tuo Hillan mainitsema arjen balanssi koirineen olisi hienoa saavuttaa… Ja ehkä vielä oma bändi.

Kun täytin 20 suurin ahdistuksen aiheeni oli, ettei siihen astisesta elämästäni olisi voinut kirjoittaa kirjaa.

AS: Mitä teille tulee mieleen Lena Dumhamista, Girls TV-sarjasta ja Lenan suhteesta feminismiin?

I: Kysymys on siinä mielessä hankala, että en ole katsonut yhtäkään jaksoa Girlsiä. En ole nimittäin lapsuudenkodistani muuttamisen jälkeen omistanut kunnollista televisiota tai tietokonetta. Varmasti kuitenkin tykkäisin sarjasta jos alkaisin katsoa sitä… Kommentoin siis muualta saamaani käsitystä sarjasta ja Dunhamista, jota on ainakin kritisoitu valkoisesta feminismistä. Mielestäni sarjan ilmestyttyä puhuttiin paljon Dunhamin epänormatiivisesta naiskehosta, tietysti, jonka näyttämistä alastomana pidettiin jotenkin vallankumouksellisena. Toisaalta tämä ajatus sisältää kuitenkin oletuksen jostain ihanteellisesta naisruumiista, josta Dunham poikkeaa ehkä parilla kilolla. Dunhamilla on myös neljä toimivaa raajaa ja hän on valkoinen. Toisaalta sarjan Hannah edustaa kuitenkin seksuaalista toimijuutta, mitä voidaan pitää feministisenä. Ärsyttää myös feministeihin ja perinteisesti naisiin kohdistetut vaatimukset. Jos Dunham sanoo olevansa feministi, eikö hän silloin tätä ole, vaikka ei olisikaan niin sanotusti ”täydellinen”? Huh.

Toisaalta on turvallisempaa olla kriittinen kuin myöntää, että Dunham, joka esimerkiksi puoltaa feminismi-sanan käyttöä on tärkeä hahmo Hollywoodin julkkiskentällä.

H: Olen muistaakseni nähnyt Girls-sarjan ensimmäisen tuotantokauden. Siitä on aikaa ja tuolloin näkymekseni sarjasta oli ehkä luokkaa ”hei kivaa, kun saa kuunnella ja katsella ohjelmaa, jossa on melkein vain tyttöjen juttuja”. Kysymys on hankala myös sikäli, että mielestäni kaikenlainen feminismi on feminismiä ja siksi tärkeää. Silti lähden ajatuksissani saman tien kriittiselle linjalle. Tulee mieleen Inarinkin mainitsema ongelma sarjan valkoisuudesta ja esimerkiksi siitä, miten sarjassa toistuvasti käytetään lausahduksia kuten ”pussy” ja ”tramp stamp” alentavassa merkityksessä. Myös ”positiivinen ja hyväksyvä kehokeskeisyys”, jota sarjassa toitotetaan, on yhä vain keskittymistä naisen kehoon, mitä voi mielestäni pitää objektifioivana ja tarpeettomana. Toisaalta on turvallisempaa olla kriittinen kuin myöntää, että Dunham, joka esimerkiksi puoltaa feminismi-sanan käyttöä on tärkeä hahmo Hollywoodin julkkiskentällä.

I: Täytyisi ehkä pitää jotkut Girls-iltamat?

H: Jep.

AS: Miksi päädyitte podcast-juttumuotoon? Mitä on luvassa Hilla & Inari -sarjassa?

H: Olen aina kuunnellut radiota, erityisesti puheohjelmia ja kuunnelmia. Kaikki alkoi Yle Radio 1:n Knalli ja Sateenvarjo -kuunnelmasta, joka soi lapsuuteni keittiössä joka lauantai klo 15. Paljon myöhemmin kiinnostuin ruotsalaisista podcasteista lähinnä ylläpitääkseni kielitaitoani. Siitä lähtien mielessä on kytenyt ajatus oman podcastin teosta. Tapasin Inarin kaksi vuotta sitten. Puolen vuoden tuntemisen jälkeen uskalsin ehdottaa ideaa hänelle.

I: Itsekin oon ollut nuoresta pitäen radion fiilistelijä, etenkin Radio Helsingillä oli taatusti suuri vaikutus nuoruuden identiteettityöhön… Podcast-formaatti syntyi tosiaan aika orgaanisesti, ei siis edes mietitty mitään muuta kanavia saada ääntämme kuuluviin. Formaatti oli ensimmäisenä. Muistan että oltiin kahvilla ja kriisteiltiin vähän elämämme epämääräisyyttä. Ajatus jostain konkreettisesta tekemisestä tuntui superhyvältä. Samoihin aikoihin, ehkä Hillan perehdyttämänä olin myös tutustunut ”ruotsalaiseen podcast-kulttuuriin”. Hauskaa, että Hilla oli heti suunnitellut yhteistä podia. Liikuttavaa!

H: Hilla ja Inari etsii vielä muotoa ja suuntaa. Luvassa on toivottavasti samaistuttavia tunnustuksia. Olisi hienoa, jos meidän jutut aiheuttaisivat kuulijassa vaikka tunteita tai vähän vavahduttaisivat päiväjärjestystä. Ehkä laajennamme keskustelua jossain kohti myös videomuotoon, ehkä järjestämme irl-paneeleita, ehkä kutsumme vieraita. Varmaa on vain että meidän eksistentiaalinen kriiseily on pysyvää laatua ja siitä riittää juteltavaa.

I: Jep, tuohon voi vain yhtyä. Tunteet olisi superjees. Puhumme yhä todennäköisesti toistemme päälle ja tarkastelemme toivottavasti sisäisten maailmojemme lisäksi myös ympäröivää yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Hilla ja Inari

Adele Hyry

AS: Mitä kiinnostavaa ja innostavaa vuonna 2017 tapahtuu?

H: Huh, tuntuu kaukaiselta. Näinkö edelläkävijöiden ajatukset kulkevat? Henkilökohtainen kohokohta on, että kämppikseni ja poikakaverini palaa vaihdosta.

I: Ensimmäisenä tulee vaan mieleen joku kiristyvä, polarisoituva poliittinen ilmapiiri, mikä huolestuttaa. Tietysti samaan aikaan tapahtuu myös hyviä juttuja, uusille äänille avautuu tilaa ja lisää vegaanituotteita tulee kauppoihin…

H: Äiti on toistanut viimeiset kolme vuotta, että ”vastavoimat ovat lähtökuopissaan”… Ehkä ensi vuonna.

I: Individualismin läpileikkaamassa kulttuurissa sosiaalistuneena alan tietenkin miettiä jotain omia suunnitelmiani ja tavoitteitani.. Tekisi mieli vastata tähän jotain älytöntä, esimerkiksi, että viktoriaaninen tyyli tulee muotiin…

H: Odotan, että kauniit ja söpöt asiat tekee paluun härskin Vetements-ilmiön jälkeen.

I: Joo, vilpittömyys muotiin!

H: Flow-festivaalin Blacktentissä juontaa podcast-duo Hilla & Inari.

I: Hahaa todellakin!

Ensimmäisenä tulee vaan mieleen joku kiristyvä, polarisoituva poliittinen ilmapiiri, mikä huolestuttaa. Tietysti samaan aikaan tapahtuu myös hyviä juttuja, uusille äänille avautuu tilaa ja lisää vegaanituotteita tulee kauppoihin…

AS: Kertokaa vitsi tai suhteestanne huumoriin.

H: Äitini vastasi erään haastattelun ”kerro jotain itsestäsi” -kysymykseen: “Keväisin kaipaan Pietariin, jossa en ole koskaan käynyt.” Hauskaa?

I: On! Itse tapaan vitsailla sillä, että en ole hauska… Lukioaikana yritin tehdä stand up:ia siitä, että katkaisin sormenpääni blenderillä tehdessäni raakapuuroa, mutta kukaan ei nauranut… Ehkä tämä kuvaa tapaani kääntää elämäni traagiset tapahtumat tragikoomisiksi ja jopa hauskoiksi.

H: Jouduin lapsena tekemään stand up:ia jokaisessa kiusallisessa sukujuhlassa. Jotkut, ehkä siskot, saattoivat pitää hauskana tätä tragediaa.

I: Fiilistelen hienovaraista, kieliin ja viittauksiin perustuvaa ja toisaalta jotain aivan absurdia huumoria. Esimerkiksi Dotterbolagetin ja Jyrki Nissisen sarjakuvat ovat ihan loistavia. Ystäväni teki minulle yläasteella joululahjaksi Nissisen sarjakuvasta inspiroituneen Auttajahai-paidan.

H: Internetin hauskin tällä hetkellä: https://www.youtube.com/watch?v=jXj1DQMuR1c

H: Flow-festivaalin Blacktentissä juontaa podcast-duo Hilla & Inari. I: Hahaa todellakin!

 

SoundCloud
Facebook
Instagram

Article was written by

  • Astrid Swan - One Quart

    I am a co-founder, editor and a writer at One Quart Magazine. I am also a songwriter and a performer. I am passionate about feminism, writing, equality, the future,...

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend