Hei sinä! – Asta Honkamaa

Lotta Savolaisen Hei Sinä! -juttusarja jatkuu dramaturgi Asta Honkamaan haastattelulla.

Lotta Savolaisen Hei Sinä! -juttusarja jatkuu dramaturgi Asta Honkamaan haastattelulla.

asta honkamaa

Ilkka Saastamoinen

Asta Honkamaa asuu Itä-Helsingissä koiransa Dooriksen kanssa. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2012  ja muutama vuosi myöhemmin hänen esikoisteoksensa Naisen maisema (Books North) julkaistiin. Tällä hetkellä Honkamaa mm. opettaa kirjoittajalinjalla Laajasalon opistossa ja valmistelee teosta, jonka aiheena on ystävyys. Hän on tarkkanäköinen ystävä, jolta voin kysyä mitä vaan, milloin vaan.

Olet näytelmäkirjailija, dramaturgi, kirjailija ja opettaja. Tiedän, että olet myös ohjannut ja näytellyt. Kuulostaa ihanalta! Unelmoitko lapsena, että tilanne olisi tämä?

Tavallaan kyllä. Muistan miten ala-asteella piirsin unelma-ammattia kysyttäessä pöydän jonka ääressä tikku-ukko raapusti paperiin jotain. Ja samaan aikaanhan elämä on ollut täysin epäselvää harontaa ja yrittämistä, asioiden kokeilua, että mitä jos tekisin tätä ja tätäkin.

Missä kirjoitat mieluiten?

Kirjoitan mieluiten niin että vaihtelen paikkoja, paikoilla ei varsinaisesti ole merkitystä. Joskus toimii kahvila, joskus kirjasto, välillä koti, tai väliaikainen työhuone. Idea vaihtelussa on se, että huijaan itseäni uudella paikalla; luulen että kirjoittaminenkin muuttuu kun paikka muuttuu.

Teksteissäsi toistuu teema ystävien välisistä suhteista ja tällä hetkellä valmistelet kirjaa ystävyydestä.

Joo, ystävyys on sellainen aihe josta todella koen olevani kiinnostunut ja josta jaksan jauhaa.

Se on täynnä nyansseja, vaiheita, ja oppimista.

Ystävyyden ja etenkin naisten välisen ystävyyden käsittelyyn liittyy paljon stereotypioita, mitä tulee fiktioon ja niitä on hauska romautella alas ja olla ihan tarkka.

Voitko kertoa tästä jonkun esimerkin?

Usein toistetaan sitä miten naiset eivät osaa olla porukkana vaan, että ystävyys on kahden välistä. Itse kuulun moniin mielettömiin naisjengeihin, joissa osataan jakaa ja ottaa kaikki huomioon.

Asta Honkamaa

Books North

Kirjailijana tärkeää on tarttua niihin myös itselle hankaliin asioihin? Olet ollut mielestäni aina rohkea käsittelemään asioita. Miten olet oppinut pelkäämään vähemmän?

Pelkääminen sinänsä ei välttämättä ole vähentynyt, mutta luulen että oma suhtautumiseni pelkoon on muuttunut ihan psykoterapian avulla. Pelon pelkääminen on vähentynyt, ja se on hyvä asia.

Kirjoittaessa huomaa kyllä, jos on asioita joita ei ole valmis vielä laittamaan ns. yleiseen jakoon. Sitten voi vaikka vuoden jälkeen kattoa tekstiä ja miettiä mikä tässä oli muka niin paha.

Opettaessa kirjoittamista pidän nyrkkisääntönä sitä, että kaiken saa kirjoittaa mutta harkintakierros siitä mitä julkaista kannattaa.

Suomessa on aika jämäköitä kaupunginteattereita, niissä näkee vähemmän uutta ja fressiä. Onko toivoa uudistuksesta?

Tää on iso kysymys, ja siihen vastaaminen kunnolla vaatisi liikaa tilaa mutta sanotaanko näin, että koska kaikki muuttuu on se koskeva myös laitosteattereita. Ja toivoa, sitähän piisaa.

Mikä on nyt juuri parasta?

Juuri nyt on parasta se ettei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi, ammatillisesti, tai millään muullakaan saralla. Tilannehan on aina se, mutta parasta se ei suinkaan aina ole.

Asta Honkamaa Instagram

 

https://onequartmagazine.com/2017/06/haastattelussa-kuvataiteilija-milja-laurila/

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend