Kuolemaa kesäyössä – esitys mattolaiturilla

"Kuolemaa kesäyössä - esitys mattolaiturilla" saa ensi-iltansa tänään Helsingissä. Ohjaaja Petra Vehviläinen kertoo esityksen taustoista.

"Kuolemaa kesäyössä - esitys mattolaiturilla" saa ensi-iltansa tänään Helsingissä. Ohjaaja Petra Vehviläinen kertoo esityksen taustoista.

kuolemaa kesäyössä

Kastehelmi Korpijaakko

Perjantaina 16.6.2017 Rajasaaren Mattolaiturilla saa ensi-iltansa esitys Kuolemaa kesäyössä. Se on esityksellinen keskustelu, hiljentyminen ja konsertti kuolemalle ja kuolevaisuudelle. Se on oudot iltamat ja kohtaaminen mattolaiturilla, jossa tarkastellaan kuolemaa henkilökohtaisena itselle tapahtuvana asiana.

Kysyimme esitysryhmän koonneelta Petra Vehviläiseltä miten tämä kiehtova esitys sai alkunsa.

Miksi valitsitte esityksen aiheeksi kuoleman?

“Jostain kumpusi tarve käsitellä kuolemaa ja puhua siitä. Huomasin aiheen putkahtavan aika ajoin mieleeni ja vaivaavan. En oikein löytänyt paikkaa tai tilaa missä käsitellä omaa kuolevaisuutta ja kuolemaa ylipäätään. Siihen liittyviä pelkoja tai ahdistusta. Tähän tarpeeseen syntyi tämä esitys.”

Miten kokositte työryhmän?

“Toimin ryhmän koollekutsujana. Etukäteen tiesin, että tässä pitää olla puupuhallin ja ihmisääntä. Halusin tehdä töitä muusikoiden kanssa. Ja Iida-Maria Heinosen kanssa olen työskennellyt aiemminkin. Vaikka kokosinkin ryhmän, pyrimme työskentelemään demokraattisesti, jokaisen kiinnostuksenkohteista käsin, ammattirajoja ylittäen.”

Miten harjoittelitte ja valmistelitte esitystä?

“Esitys on syntynyt käymistämme keskusteluista, aiheen tutkimisesta ja demoiluista. Käsittelemme aihetta henkilökohtaisen materiaalin lävitse suodatettuna. Jokaisella on oma erityinen suhde aiheeseen, omat kysymykset siihen liittyen, joita esityksessä työstää. Aluksi vietimme paljon aikaa yhdessä, sitten erkaannuimme työskentelemään jokainen oman materiaalinsa parissa, välillä toisiamme tavaten ja ideoita demoten. Lisäksi Linda ja Annika ovat yhdessä työstäneet musiikkia. Nyt nämä pari viimeistä viikkoa olemme työskennelleet suht intensiivisesti yhdessä. Olemme pyrkineet harjoittelemaan laiturilla niin paljon kuin säiden puolesta on ollut mahdollista.”

Miksi valitsitte esityspaikaksi mattolaiturin?

“Tiesin heti kun sain päähäni tehdä esityksen kuolemasta, että sen täytyy olla ulkona, veden äärellä laiturilla. Ne tuntuivat oleellisilta elementeiltä. Esitys toivottavasti perustelee valinnan.”

Pelkäätkö kuolemaa?

“Pelkään joo. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Esityksen tekoprosessin aikana ajatus omasta kuolemasta ja kuolevaisuudesta on tullut tavallaan tutuksi. Siitä huolimatta aika ajoin ajatus omasta kuolemasta muuttuu absurdilla tavalla tavoittamattomaksi. Siitä ei saa kiinni, että mitä se on. Kuolenko todella? Olemme huomanneet esityksen tekoprosessissa kysyneemme samoja kysymyksiä yhä uudelleen ja uudelleen. Ja usein niihin vastaa päivästä riippuen eri tavoin. Välillä, kun kuvittelee ymmärtävänsä mitä kuolema on ja hyväksyvänsä oman katoamisensa, niin seuraavassa hetkessä sen ajatteleminen tuottaakin puhdasta kauhua ja ahdistusta.”

 

Työryhmään kuuluvat muusikko ja säveltäjä Linda Fredriksson, muusikko ja laulaja Annika Fuhrmann, esitystaiteilija ja näyttelijä Iida-Maria Heinonen sekä esitystaiteilija ja ohjaaja Petra Vehviläinen.

Esityspaikka: Rajasaaren mattolaituri, Taka-Töölö, os. Rajasaarenpenger

Esitykset: pe 16.6. (ensi-ilta), la 17.6. su 18.6. ke 21.6. ja to 22.6.

Kaikki esitykset alkavat klo 21.00

Kesto n. 2h

Varaukset ja lisätiedot: [email protected]m

https://kuolemaakesayossa.tumblr.com/

Kuolemaa kesäyössä facebook

kuolemaa kesäyössä

Kastehelmi Korpijaakko

 

 

Article was written by

We use cookies on this website to make your browsing experience better. By using the site you agree to our use of cookies.

I understand and accept this.

Send this to a friend